Härnösand

Härnösands kammarmusikfestival 21-24 maj 2015

För sjätte året i rad hålls Härnösands kammarmusikfestival och i år blir det något alldeles extra, Sveriges Kammarsolister bjuder in till en fyra dagars musikalisk fest!

Programmet bjuder på två pianokvintetter, Brahms magnifika f-mollkvintett som vi under hösten 2014 spelade i direktsänd radio från Berwaldhallen och Peter Lynes spännande verk ‘Kappelsberg Quintet’ från 2011. Vi gör skolföreställningar i både Härnösand och Sundsvall och festivalen avrundas med ett oförglömligt musikaliskt möte på Lotsstugan vilket tar sin början på lördagskvällen och avslutas med ‘Bachfrukost’ framför den öppna spisen på söndagens morgon. Dessutom framförs under festivalen ett varierat program med bland annat:

Worst of Emil&Peter. En helt ny typ av konsert med två av Sveriges mest framgångsrika klassiska musiker som framförs på Metropol. I föreställningen flyter musik, text och skådespel sömlöst ihop till en dramatisk helhet, vi kan garantera att ni aldrig upplevt något liknande.

Musik för fyra händer med två av Sveriges främsta pianister idag. Tillsammans kommer de att spela Schuberts odödliga fantasi och Brahms populära och passionerade ungerska danser. Aldrig är det så medryckande att lyssna på pianomusik som när två pianister trakterar samma klaver!

Musik av Albert Schneltzer som tillhör en av vårt lands främsta nu levande tonsättare och som på senare år har fått stor internationell uppmärksamhet för sin häftiga och kompromisslösa musik. Vi bjuder på ett av hans mest raffinerade kammarmusikverk, ‘Apollonian Dances’ för violin och piano.

Samt mycket, mycket mer!

Emil Jonason – klarinett

Daniel Migdal – violin

Yongmin Lee – violin

Viktor Olauson – viola

Amalie Stalheim – cello

David Huang – piano

Peter Friis Johansson – piano

TORSDAG 21 MAJ KL 12:00 SUNDSVALL

Skolföreställningar

TORSDAG 21 MAJ KL 20:00, METROPOL

Worst of Emil&Peter

På den legendariska Härnösandslokalen Metropol bjuder Emil&Peter på Norrlandspremiär av sin helt nya föreställning. Duon har tidigare framträtt på flera av världens mest prestigefyllda scener, såsom Musikverein och Concertgebouw, men nu lämnar de den traditionella klassiska musiken bakom sig och bjuder publiken på en oförglömlig resa till ett mörkt och surrealistiskt universum. Den speciella atmosfären i lokalen ramar in en musikalisk show som inte liknar någon annan och tänjer på gränserna för vad levande musik är och kan vara. ‘Worst of Emil&Peter’ lämnar ingen oberörd, missa den inte!

‘…performers with a healthy dose of musical anarchy. First class!’-OPUS Magazine 2012 (5 stars)
‘…music better fit at a café in hell…’
-Lars Hedblad, Svenska Dagbladet
‘…Sweden’s finest ambassadors…’
-Luxemborg Wort

Musik av bland annat Queen, Pärt, Waits och Prokofiev

Entré 100 kr (Kan köpas 45 min innan konsertstart)

FREDAG DEN 22 MAJ KL 11:00 HÄRNÖSAND

Skolföreställningar

 

FREDAG 22 MAJ KL 12:00 SAMBIBLIOTEKET

Lunchkonsert – Dubbelt så Brahms

Stämningsfullt möte med två pianister i toppklass på ett piano. Att skriva fyrhändig musik under 1700- och 1800 talet var en självklar del för samtidens tonsättare. Med dubbelt som många händer kunde man verkligen få instrumentet att imitera en hel orkester. Samtidigt var det också ett festligt och mycket intimt format som gjorde sig väl under de intima musiksalongerna runt om i Europa.

Johannes Brahms ungerska danser hör kanske till hans mest älskade och berömda verk. Inspirerade av ungerska folkmelodier skrev han hela 21 passionerade och livliga  danser för fyrhändigt piano.

“I kvällsmörkret på en plats utanför New York, en utsiktspunkt där man med en enda blick

kan omfatta åtta miljoner människors hem….Hopsjunkna kroppar halvsover i tunnelbanevagnarna, de framrusande katakomberna. Jag vet också – utan all statistik – att just nu spelas Schubert i något rum därborta och att för någon är

de tonerna verkligare än allt det andra”. Med dessa ord fångar Tomas Tranström

er (i sin dikt Schubertiana) sannerligen stämningen i den odödligt vackra fantasin i f-moll för fyrhändigt piano. Musik som får livet till paus.

Musik av Brahms och Schubert. Frivilligt bidrag till festivalen

 

FREDAG 22 MAJ KL 19:00 RESIDENSET

Kammarmusiksalong

Konserten där gammalt möter nytt! Njut av ett av Brahms allra största kammarmusikverk i ett stämningsfullt sammanhang och upplev kontrasten till Peter Lynes spännande pianokvintett från 2011.  Programmet fullbordas av den unga och framgångsrika kompositören Albert Schneltzers utåtriktade verk Apolloninan Dances som entusiasmerar med sina tvära kast mellan meditativt och explosivt uttryck.

Peter Lyne – Pianokvintett ‘Kapellsberg Quintet’

Albert Schneltzer – Apollonian Dances

PAUS

Brahms – Pianokvintett

Entré 100 kr (Köpes 45 min innan konsertstart)

Förfriskningar och mingel med musikerna i pausen

 

LÖRDAG 23 MAJ KL 18:00 (SAMT BACHFRUKOST 24 MAJ) LOTSSTUGAN

Möt våren, ljuset, havet och musiken

På Lotsstugan ger vi en unik konsert i det lilla, intima formatet. Till musiken serveras läckra tapas, en smakrik soppa på lokalproducerade och/eller ekologiska råvaror, nybakat bröd, färskbryggt kaffe och handgjord chokladpralin. Allt detta för 600 kr per person. Du kan även lägga till övernattning för 595 kr per person för en del i dubbelrum och riklig frukost serverad tillsammans med mjuk och melodisk levande musik av Johann Sebastian Bach.

Boka plats på info@lotsstugan.com eller 0611-79 000 senast 15e maj. www.lotsstugan.com