Höga Kusten

Höga Kusten Operafestival 17-19 juli 2015

FREDAG 17 JULI 19:00 MANNAMINNE VÄRLDSHUS

Musikalisk rundvandring med Operaglans. Resa i mat och musik

Välkomna till en resa full av god mat och dryck samt vacker musik. Sångare och musiker med Astrid Robillard i spetsen väljer ut sina favoritarior med inspiration från husen på Mannaminne och dess ursprungsländer. Resan startar i den Norska Stavkyrkan där det bjuds på fördrink och musik av bland annat Norges nationalkompositör Edvard Grieg. Huvudrätten serveras i restaurangen där vi får lyssna till Svensk musik från tre århundraden. Till desserten flyttar vi ut till den Kineseiska pavilljongen och stiftar bekantskap med romantikens operakompositörers drömmar om orienten.
*Välkomstdrink med nordiska inslag
*Varmrätt val av endera havssymfoni eller skogssymfoni (fisk/skaldjurstallrik eller vilttallrik)
*Dessert – operabakelse

Kostnad för fördrink, huvudrätt, efterrätt med kaffe samt högklassig underhållning – 360 kr. Begränsat antal platser: Boka på kontakt@mannaminne.se 072-704 7367 eller 0613-20290

LÖRDAG 18 JULI 19:00 NORDINGRÅ KYRKA – ENTRÉ 150 KR

Kammaropera – Orfeus och Eurydike

Glucks opera Orfeus och Eurydike har spelats och älskats över hela världen ända sedan premiären 1762. Operan har blivit omarbetad flera gånger under historien både av kompositören själv och andra som velat anpassa den till just sin tid och miljö. Nordingrå kyrka får även den en egen version men självklart med musiken och dramatiken bevarad.

Myten om Orfeus och Eurydike har använts som inspiration ända sedan antiken. Den berättar om Orfeus som inte kan acceptera sin älskade Eurydikes död, Med hjälp av Amor ger han sig ut för att hämta tillbaka henne från dödsriket.

Orfeus sjungs av John Kinell som har framträtt på flera operascener, bl.a. i Värmlandsoperans uppsättning av Rigoletto och man har även kunnat se honom i SVT:s produktion Hotell Opera.

Han etablerade sig tidigt som romanssångare och vann stor framgång med sin varma klang och musikaliska intelligens. John har belönats med många fina priser och stipendier bland annat andrapris i Pentti Koskimies Lied competition och andrapris i Ljunggrenska tävlingen. Han har även tilldelats Christina Nilsson-stipendiat och Ordet och Tonens Lanseringsstipendium.

Eurydike sjungs av Astrid Robillard som även står för regin. När Astrid inte (mycket långsamt) renoverar sitt hus i Mädan så framträder hon som solist både på konsertscenen och i operahus. Under våren har Astrid gjort rollen som Dorabella i Mozarts Cosi fan tutte vid Jyske opera i Danmark. Sin utbildning fick hon vid operahögskolan i Stockholm och under sina studier där belönades hon med bland annat Jenny Lind stipendiet. Sedan examen har Astrid synts i roller som Carmen vid Malmö opera, Waltraute i Valkyrian vid Wermland opera och som solist på bland annat Göteborgs konserthus. Genom åren har Astrids intresse för arbetet bakom scenen ökat och i framtiden väntar fler regi uppdrag.

Amor sjungs av Anna Sandström som har fått sin utbildning vid Högskolan för scen och musik i Göteborg. Hon kommer ursprungligen från Sollefteå och blev 2011 belönad med Ingrid Thulinstipendiet från sin hemort. Då skrev Juryn: “Med en sångröst som redan fört henne långt står Anna Sandström nu inför utmaningen att ta sin begåvning till den gestaltande scenskonstens värld. Vi ser vi fram emot att följa Anna från just detta ögonblick och framåt.” Sedan dess har Anna hunnit med att bland annat vara solist i Göteborgs konserthus och med Nordiska kammarorkestern men även sjungit i Göteborgsoperans kör i deras uppsättning av just Orfeus och Eurydike.

 

SÖNDAG 19 JULI 14:00 RUNDLOGEN MANNAMINNE ENTRÈ 60 KR

Musikstund för barn

Varmt välkomna till en föreställning för de ännu inte invigda! Vi bjuder på en pedagogisk och rolig stund för alla barn. Lyssna på riktiga operasångare och prova själv att sjunga. Spänning och underhållande klassisk musik utlovas! Passar barn upp till mellanstadiet.

 

 

 

Varmt välkomna till tredje upplagan av Höga Kusten operafestival!

Det är med en stor glädje vi än en gång kan presentera festivalen som tidigare hette Nordingrå Operafestival. Festivalen har mognat och nu känner vi oss redo för det nya namnet som skvallrar om en förväntad expansion i framtiden. Under helgen kommer vi att bjuda på operan  Orfeus och Euredice av C.W. Gluck i Nordingrå kyrka, en barnkonsert och en spännande musikalisk rundvandring med god mat på Mannaminne. Denna festival är ett samarbete mellan Mannaminne, Nordingrå kyrka samt musikerna och arrangörerna Astrid Robillard och Viktor Olauson. Festivalen växer för varje år och nu vi vill gärna se dig i publiken!

Vi hoppas kunna bjuda på en odödlig musikupplevelse när sommaren är som vackrast i hjärtat av Höga Kusten!

Sopran – Anna Sandström

Mezzosopran – Astrid Robillard

Baryton – John Kinell

Bas-Baryton – Andreas Franzen

Piano – Henrik Berg

Violin/viola – Viktor Olauson

Cello – Alkvin Linsenhoff