Aleksander Sätterström, violin

Aleksander SätterströmAleksander Sätterström, född 1985, började som sjuåring spela violin vid kommunala musikskolan i Växjö för Kristina Paul och Lars Jöneteg, och senare för Wieslawa Szymszynska. Efter att Aleksander som sextonåring vunnit förstapris i Båstad kammarmusikfestivals tävling ’Unga solister’, bestämde han sig för att satsa helhjärtat på violinspelet.

Efter studier för Anna Lindal och Peter Herrestahl i Stockholm och Oslo tog Aleksander solistdiplom vid Kungl. musikhögskolan i Stockholm. De avslutande studierna gjordes för Tobias Ringborg och Per Enoksson.

Under sin tid i Stockholm har det hunnit bli en rad solistframträdanden, bland annat  med kammarorkester Musica Vitae,  SUSO, och SAMI sinfonietta. Våren 2010 gjorde han sin diplomkonsert tillsammans med Kungliga filharmonikerna i Lars-Erik Larssons violinkonsert.

Aleksander har deltagit i Masterclasses  för Leonidas Kavakos, Peter Manning, Sylvia Rosenberg, Felix Andrievskij, och Gidon Kremer för att nämna några. Han har erhållit flera stora stipendier från Kungl. Musikaliska akademien, och har även blivit tilldelad ett större stipendium från frimurarorden.

Aleksander är en passionerad kammarmusiker och har konserterat mycket såväl i Sverige som internationellt. Han har även  medverkat vid International Chamber Music Festival & Institute i Massachusetts.

Förutom stråkkvartetten Sätterströmska Sällskapet är Aleksander också medlem i tangokvintetten Sonor.