Daniel Migdal, violin

Daniel Migdal

Daniel Migdal (f. 1986) har etablerat sig som en av de mest lovande unga violinisterna i Sverige. Vid sju års ålder debuterade han i svensk TV när han i programmet Café Norrköping framförde Paganinis Sonat i A-dur.

Som solist har Daniel framträtt med bl.a. Gävle Symfoniorkester, Västerås Sinfonietta och Aurora Symphony Orchestra och är 2012/13 aktuell som solist med Sveriges Radios Symfoniorkester, Kungliga Filharmonikerna och Helsingborgs Symfoniorkester.

Daniel är en eftersökt kammarmusiker, och har framträtt med artister såsom Truls Mork, Ulf Wallin, Quiroga Quartet, ZilliacusPerssonRaitinen och Bengt Forsberg och har turnerat som kammarmusiker och solist i Sverige, Estland, Frankrike, Holland, England, Kina och Polen. Han framträder regelbundet på kammarmusikfestivaler som Hardanger Musikkfest (Norge), Aspekte (Salzburg), Musik I Siljan och Aurora Chamber Music Festival.

Daniel har även ett stort intresse för nutida konstmusik och har bl.a. uruppfört verk av Benjamin Staern, Silvia Colasanti och Anders Nilsson, som har skrivit en violinkonsert till Daniel som han våren 2013 ska uruppföra med Kungliga Filharmonikerna. Han är regelbundet inbjuden att spela med New European Ensemble, en nutida musikensemble baserad i Den Haag, Holland. Efter studier för Henryk Kowalski i Stockholm och Igor Ozim vid Universität Mozarteum gör Daniel nu sitt solistdiplom vid Hochschule für Musik Basel, Schweiz för Rainer Schmidt. Han har deltagit i mästarkurser för bl.a. Ivry Gitlis, Rainhard Goebel, Zakhar Bron och Shmuel Ashkenasi. 2010 tilldelades Daniel Jan Wallander-priset, vilket genom ett samarbete mellan Handelsbanken och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm ger Daniel möjlighet att spela på en violin av Januarius Gagliano, byggd 1756.