Viktor Olauson, viola

Viktor Olauson

Viktor Olauson (1986), född och uppvuxen i Härnösand började spela fiol vid sex års ålder med Suzukimetoden. På gymnasiet började han spela viola för Patrik Eriksson på den estetista linjen vid Härnösands gymnasium. Hösten 2006 började Viktor på Kungliga Musikskolan i Stockholm där han studerade för Henrik Frendin och Håkan Olsson. Efter avslutande bachelorexamen påbörjade Viktor sin masterexamen på Edsbergs musikinstitiut för prof. Malin Broman. Under sista terminen gick han ett Erasmusutbyte på Leipzig Musichochschule för prof. Guy Ben Ziony. Viktor studerade även en “sommartermin”  2010 på Jakob School of Music i Indiana för Alan de Veritch. Nu studerar Viktor på “Det Konglige Danske Musikkonservatorium” i Köpenhamn för prof. Lars Anders Tomter.

2009/2010 medverkade Viktor i EUYO (Europeén Union Youth Orchestra) med Vladimir Ashkenazy som dirigent. Viktor har tagit mästarkurser för bland andra Laurence Power, Maxim Rysanov och Tatjana Masurenko samt fått ett flertal stipendier. Viktor brinner för kammarmusik och har flera aktiva ensembler i Stockholm. Sommaren 2010 fick Naimarkkvartetten äran att spela på kronprinsessans Victorias lysning. Samma kvartett fick mycket fin presskritik efter att i april-maj spelat på “Stockholms Musikteaters” föreställning “Erik” på Folkoperan. Viktor har även varit med att uruppföra Fredrik Sixtens “Chaconne for stringquartett” i P2´s veckans konsert. Vid sidan av sina studier vikarierar Viktor i orkestrar i både Sverige, Danmark och Norge.

På senare tid har Viktor även börjat producera konserter och festivaler. 2010 startade och producerade han Härnösands Kammarmusikfestival. Festivalen blev så pass lyckad att arrangörer från flera håll hörde av sig för att inleda samarbeten. Idén om en turnerande kammarmusikfestival kom till och “Sverige unga kammarsolister” föddes. Sommaren. 2011 producerade “SUK” totalt 17 konserter på Härnösand/Sundsvalls kammarmusikfestival, nystartade “Kammarmusik i Uddevalla” och Kammarmusikfest i Gamleby samt i Stockholm, Viktor är konstnärlig ledare för ensemblen som består av några av Sveriges mest begåvade och intressanta unga kammarmusiker.

www.viktorolauson.com