Härnösand

Afterwork med Friis och Bania

Fredag 25 maj kl 18:00 i Ytterlännes kyrka, Fri entré

I festivalens öppningskonsert får vi möta pianisten Peter Friis Johansson och violinisten Isabelle Bania. Tillsammans tolkar de verk av Amanda Maier Röntgen och Debussy. Avsluta arbetsveckan på ett avslappnande vis med två av Sveriges mest intressanta unga klassiska musiker!

Pubkväll med Franzén, Brel och herr Nilsson

Lördag 26 maj kl 20:00 på Metropol, Frivillig entré

Följ med på en resa i visans värld, från Amsterdams glädjekvarter till Stockholms krogliv via Paris och de mörka skogarna i Malmberget, när festivalens musiker tillsammans med operasångaren Andreas Franzén bjuder på nya arrangemang i denna hyllningskonsert till Jacques Brel och Bo Nilsson. Andreas Franzén har alltid ha en förkärlek till vislitteraturen som har lagt grunden till hans musikerskap. Till denna konsert har Andreas själv skrivit arrangemangen för stråkkvartett, piano och gitarr.

Kammarmusiksalong – Brahms och Franck

Söndag 27 maj kl 12:00 på St Petri Logen, Entré 150 kr

Biljett köpes vid dörren 30 min innan konsertstart. Fika i pausen ingår i biljettpriset

På festivalens kammarmusiksalong får vi uppleva riktiga klassiker inom kammarmusikvärlden. Före paus spelar Peter Friis Johansson och Vladimir Reshteko Brahms berömda cellosonat i emoll. Efter paus spelar samtliga av festivalens musiker Ceasar Franks extremt romantiska pianokvintett.

Lunchkonsert – Finlands sak är vår

Måndag 28 maj kl 13:00 Sambiblioteket, Fri entré

Välkomna på en lunchkonsert med musik för stråktrio. Maano, Vladimir och Viktor bjuder på musik från Finland av bland andra Erkki Melartin. Han var en kompositör som på många sätt följde i Jean Sibelius fotspår. De studerade på samma skolor i Helsingfors och i Wien och de komponerade under samma tid men deras musik skiljer sig väsentligt åt. Melartin använder sig mycket av norska folkvisor i sin musik och hans sorgbundna verk är populära både i Finland och utomlands.

 

Andreas Franzen (f.1980) Andreas Franzén är en operasångare från Stockholm boende i Nordingrå.
Han är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm där hand tog sin master 2010. Utöver sin operautbildning är han även skolad inom dirigering och komposition. Under festivalen ser och hör ni Andreas på pubkvällen på Metropol där han har arrangerat sina favoriter ur visrepertoaren för sig själv och festivalens musiker.
Jag har en stor kärlek till och respekt för opera men mitt hjärta brinner lite extra för visrepertoaren där mitt intresse för musik grundlades. I och med denna konsert återvänder jag till min ungdoms musikutövande där jag har fått fria händer att själv välja ut, arrangera, och slutligen framföra den musik som följt mig under snart trettio år

Isabelle Bania (f.1989) är uppvuxen i Göteborg och utbildad på konservatoriet i Köpenhamn och på Universität der Künste i Berlin. Hon bor sedan 2013 i Berlin där hon förutom sina masterstudier även varit medlem i Rundfunk Symfoniorchester Berlin’s orkesterakademi i två år. Hon har mottagit era svenska musikpriser, däribland Rosen- borg Gerhmans Studiestipendium och Järnåkerstipendiet. Isabelle är aktiv som kammar- och orkestermusiker i både Tyskland och Skandinavien, och är även medlem i ensemble Berolina som fokuserar på oupptäckt musik från romantiken. Förutom modern ol spelar hon också gärna barockviolin och viola. Sedan hösten 2017 studerar hon på solistutbildningen i Köpenhamn, och har genom studierna fått sig tilldelad en Stradivarius från 1716.

Maano Männi (1966) har studerat violinspel vid Estlands musikakademi åren 1985–1992. Männi var konsert- mästare i Tallinns kammarorkester 1993–1996 och förste konsertmästare i Estniska statens symfoniorkester åren 1993–2000. Sedan hösten 2002 har Männi varit alternerande förste konsertmästare i Vasa stadsorkester samt under åren 2004–2005 som gästande konsertmästare på Estoniateatern i Estland. År 2001 grundade Männi Tobias-stråk- kvartetten, med vilken han har givit konserter runt om i Europa. Männi har framträtt som solist i olika orkestrar under ledning av bl.a. Neeme Järvi, Alexander Vedernikov, Andrey Boreyko, Arvo Volmer, Juha Kangas och Jin Wang. Männi har gjort inspelningar för era skivbolag, såsom Erdenklang och Alba Records. År 2012 utgavs albu- met Six Seasons+, där Männi som Pärnu stadsorkesters solist spelar Astor Piazzollas och Evald Vains verk för violin och orkester. Som dirigent har Männi har lett Vasas och Pärnus stadsorkestrar samt Klaaspärlimäng Sinfonietta.

Viktor Olaus Nygård (f.1986) är uppväxt i Härnösand och bor i Vasa i Finland, är verksam som musiker, arrangör och marknadsförare. Han har studerat alt ol på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Edsbergs Musikinstitut, Leipzig musikhögskola och Det Danska Musikkonservatoriet i Köpenhamn. Viktor har studerat för bland andra Malin Broman, Lars Anders Tomter och Tim Fredriksen. 2010 startade han sin första kammarmusikfestival i Här- nösand och nu driver Viktor tre kammarmusikfestivaler och en operafestival i Sverige. På festivalerna spelar bland annat ensemblen Sveriges Kammarsolister som bildades 2010 under namnet Sveriges unga kammarsolister. Han bor sedan tre år i Vasa och studerar marknadsföring på Svenska Handelshögskolan. Viktor arbetar som pressansva- rig på Korsholms Musikfestspel och som informatör på Vaasa Baroque. Sedan 2017 är Viktor även anställd i Vasa stadsorkester.

Vladimir Restheko (f.1987) är sedan september 2017 solocellist i Vasa stadsorkester. Under sina studieår i St. Petersburg vann Vladimir ”International Heran Cello Competition” och var solist när Vasyli Petrenko och Ravil Martynov dirigerade St. Petersburg State Academic Orchestra. Han fortsatte sina studier i Amsterdam och Berlin och var med att grunda Anima-kvartetten, Vladimir vann första pris och specialpris för bästa musikaliska tolkning- en på den internationella kammarmusiktävlingen ”Franz Schubert and the Modern Musik” och vann första pris i ”Hennen Chamber Music Competition” samt ”Pergamenschikovtävlingen”. Vladimir har turnerat i många länder tillsammans med eminenta musiker. Han har en bred solo- och kammarmusikrepertoar med musik som sträcker sig från barocken till idag.

Peter Friis Johanson (f.1983) började spela piano vid nio års ålder. Sina högskolestudier har han genomfört
vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och på Edsbergs musikinstitut. För sitt framförande av Sjostakovitjs första pianokonsert vann Friis Johansson tävlingen Unga solister 2007 och erhöll därmed Solofonipriset. Han
har framträtt med bland andra Gävles, Helsingborgs, Västerås, Göteborgs och Sveriges Radios symfonieorkestrar samt Kungliga Filharmonien i Stockholm. Han har gjort en rad TV- samt radioinspelningar. År 2008 vann han Yamahas pianotävling. Peter Friis Johansson vann Alaska Piano e-Competition i Fairbanks i konkurrens med ett 30-tal andra internationellt erkända lovande unga pianister Juli 2014. Just nu framför Peter Friis Johansson cykler med Franz Schuberts elva färdigställda pianosonater över hela världen, och 2017 släpps den första av de fem skivor som kommer omfatta hela cykeln. Under våren 2018 uruppför Peter, Andrea Tarrodis pianokonsert med Kungliga Filharmonien i Stockholm.