Loftahammar

ONSDAG 27 JUNI KL 19:00 LOFTAHAMMARS KYRKA

Nordiskt ljus

Frivilligt bidrag till festivalen
I festivalens öppningskonsert får vi möta Nordic String Quartet och uppleva när de tolkar nordisk musik skriven för stråkkvartett. Vi får bland annat höra Griegs hårresande stråkkvartett som är som en spännande saga i sig själv. På programmet står också musik av den danska kompositören Pelle Gudmundsen Holmgreen samt musik av den mycket framgångsrika svenska kompositören Andrea Tarrodi. Vi tror att den här konserten passar utmärkt en sommarkväll när det är som allra ljusast!

TORSDAG 28 JUNI KL 17:00 LOFTAHAMMARS KYRKA

Musik och saga

Frivilligt bidrag till festivalen
Vi gör om fjolårets succé med klassisk stråkkvartettmusik blandat med Tove Janssons fantastiska Mumin-sagor. I år med ny musik och nya sagor. Musi- ken spelas av den mycket begåvade Nordic String Quartet. Konserten passar vuxna såväl som barn!

TORSDAG 28 JUNI KL 19:00 LOFTAHAMMARS KYRKA

Förklädd natt

Frivilligt bidrag till festivalen
Konsertiteln Förklädd natt syftar på Arnold Schönbergs legendariska stycke Verklerte Nacht som hela ensemblen spelar på konserten. Stycket hand-
lar om hur en ung kvinna berättar för sin man att hon är gravid men att barnet inte är hans. Musiken utrycker sedan alla mannens känslostadier. På konserten spelar vi även en stråksextett av Brahms i G dur. Missa inte denna avslutningskonsert med några av kammarmusikrepertoarens mest mytom- spunna verk.

Nordic String Quartet bildades 2013 på Det Kungliga Danska Musikonservatoriet i Köpenhamn och ensemblen består av fyra musi- ker från Danmark, Sverige och Färöarna som älskar kammarmusik. De har redan etablerat sig på den nordiska musikscenen och har spelat på ett flertal festivaler och kammarmusicscener. 2014 mottog kvartetten Odd Fellow Logens Musikpris. 2013 blev de inbjudna av Danmarks monarker att spela på Drottning Marherethe och Prins Henriks slott i Caix. Kvartetten har spelat med flera beröm-
da erkända musiker bland andra Boris Berman från Yale University och den Lettiske pianisten Sergej Osokin. 2014 blev kvartetten antagen på solistutbildningen på De Kungliga Danska Musikkonservatoriet i Köpenhamn där de studerar för Tim Fredriksen och Lars Anders Tomter. Just nu håller kvartetten på att bsepla in sin debutskiva som kommer att komma ut senare i år. Kvartetten består av: Heidrun Petersen som spelar första fiol och kommer från Färöarna. Nu bor hon i Köpenhamn och frilansar som violinist. Mads Haugsted Hansen spelar andra fiol i kvartetten och kommer från Köpenhamn. Han bor i Odense i Fyn och frilansar som violinist och har just fått en son. Daniel Eklund spelar viola i kvartetten och kommer ifrån Lund. Daniel jobbar som stämledare i stråkorkes- tern musica Vitae och bor i Växjö. Lea Brøndal spelar cello i kvartetten och kommer från Köpenhamn. Lea studerar på det Kungliga Danska Musikkonservatoriet i Köpenhamn
Viktor Olaus Nygård är uppväxt i Härnösand och bor i Vasa i Finland, är verksam som musiker, arrangör och marknadsförare. Han har studerat altfiol på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Edsbergs Musikinstitut, Leipzig musikhögskola och Det Danska Mu- sikkonservatoriet i Köpenhamn. Viktor har studerat för bland andra Malin Broman, Lars Anders Tomter och Tim Fredriksen. 2010 startade han sin första kammarmusikfestival i Härnösand och nu driver Viktor tre kammarmusikfestivaler och en operafestival i Sve- rige. På festivalerna spelar bland annat ensemblen Sveriges Kammarsolister som bildades 2010 under namnet Sveriges unga kammar- solister. Han bor sedan tre år i Vasa och studerar marknadsföring på Svenska Handelshögskolan. Viktor arbetar som pressansvarig på Korsholms Musikfestspel och är marknadsföringsansvarig på Vaasa Baroque. Sedan 2017 är Viktor även anställd i Vasa stadsorkester.
Johan Krarup är utbildad vid Det Kgl. Danske Musikkonservatoriums solistklass, samt Konzert-Exam på Hochschule für Musik und Theater i Rostock. Han har varit cellist i DR Radiosymfoniorkestret sedan 2002 och har varit solocellist i det flesta danska synfonieor- kestrarna och även i Qatar Philharmonic Orchestra. Johan är en kompetent och mångsidig kammarmusiker som bland annat spelar med Zapolskikvartetten tillsammans med violinisten Tue Lautrup. Han har vunnit P2 ́s kammarmusiktävling två gånger med Det Kongelige Kapels Stråktrio och duon Krarup-Shirinyan. Johan har de senaste 10 åren haft ett tätt samarbete med filmkompositören Nikolaj Egelund och spelat in filmmusik till flera danska filmer däribland ”Jakten” som blev nominerad til en Oscar.