Östergarn

Öppningskonsert – Nordiskt ljus

Fredag 29 juni kl 20:00 Östergarns kyrka. Frivilligt bidrag till festivalen.

På festivalens öppningskonsert får vi möta Nordic String Quartet och uppleva när de tolkar nordisk musik skriven för stråkkvartett. Vi får bland annat höra Griegs hårresande stråkkvartett som är som en spännande saga i sig själv. På programmet står ock- så musik av Pelle Gudmundsen Holmgreen samt musik av den mycket framgångsrika unga svenska kompositören Andrea Tarrodi. På konserten sjung- er även Gammelgarnssopranen Elin Jakobsson två arior, vilka får du höra på konserten!

Familjekonsert – Musik och saga

Lördag 30 juni kl 15:00 Östergarns Bygdegård.

Entré 70 kr inkl. kaffe/saft och kaka som serveras efter konserten.
Vi gör om fjolårets succé med klassisk stråkkvar- tettmusik blandat med Tove Janssons fantastiska Mumin-sagor. I år med ny musik och nya sagor. Musiken spelas av den mycket begåvade Nordic String Quartet. Konserten passar vuxna såväl som barn!

Musikgudstjänst

Söndag 1 juli kl 11 Gammelgarns kyrka

Festivalens musiker spelar på gudstjänsten.

Musik i ladan – Förklädd natt

Söndag 1 juli kl 20:00 Hembygdsgårdens lada.

Vin och snacks i pausen. Frivilligt bidrag till festivalen.
Titeln Förklädd natt syftar på Arnold Schönbergs legendariska stycke Verklerte Nacht som hela ensemblen spelar på konserten. På konserten spelar vi även Brahms andra stråksextett i G dur. Drick ett glas vin, se solen gå ner över Östergarnslandet och lyssna på några av kammarmusikrepertoarens mest bländande verk!

 

 

Nordic String Quartet bildades 2013 på Det Kungliga Danska Musikonservatoriet i Köpenhamn och ensemblen består av fyra musiker från Danmark, Sverige och Färöarna som älskar kam- marmusik. De har redan etablerat sig på den nordiska musikscenen och har spelat på ett flertal festivaler och kammarmusicscener. 2014 mottog kvartetten Odd Fellow Logens Musikpris. 2013 blev de inbjudna av Danmarks monarker att spela på Drottning Marherethe och Prins Henriks slott i Caix. Kvartetten har spelat med flera berömda erkända musiker bland andra Boris Berman från Yale University och den Lettiske pianisten Sergej Osokin. 2014 blev kvartetten antagen på solistutbildningen på De Kungliga Danska Musikkonservatoriet i Köpenhamn där de studerar för Tim Fredriksen och Lars Anders Tomter. Just nu håller kvartetten på att bsepla in sin debutskiva som kommer att komma ut senare i år. Kvartetten består av: Heidrun Petersen som spelar första fiol och kommer från Färöarna. Nu bor hon i Köpenhamn och frilansar som violinist. Mads Haugsted Hansen spelar andra fiol i kvartetten och kommer från Köpenhamn. Han bor i Odense i Fyn och frilansar som violinist och har just fått en son. Daniel Eklund spelar viola i kvartetten och kommer ifrån Lund. Daniel jobbar som stämledare i stråkorkestern musica Vitae och bor i Växjö. Lea Brøndal spelar cello i kvartetten och kommer från Köpenhamn. Lea studerar på det Kungliga Danska Musikkonservatoriet i Köpenhamn

Viktor Olaus Nygård är uppväxt i Härnösand och bor i Vasa i Finland, är verksam som musiker, arrangör och marknadsförare. Han har studerat altfiol på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Edsbergs Musikinstitut, Leipzig musikhögskola och Det Danska Musikkonservatoriet i Köpen- hamn. Viktor har studerat för bland andra Malin Broman, Lars Anders Tomter och Tim Fredrik- sen. 2010 startade han sin första kammarmusikfestival i Härnösand och nu driver Viktor tre kammarmusikfestivaler och en operafestival i Sverige. På festivalerna spelar bland annat ensem- blen Sveriges Kammarsolister som bildades 2010 under namnet Sveriges unga kammarsolister. Han bor sedan tre år i Vasa och studerar marknadsföring på Svenska Handelshögskolan. Viktor arbetar som pressansvarig på Korsholms Musikfestspel och är marknadsföringsansvarig på Vaasa Baroque. Sedan 2017 är Viktor även anställd i Vasa stadsorkester.

Johan Krarup är utbildad vid Det Kgl. Danske Musikkonservatoriums solistklass, samt Kon- zert-Exam på Hochschule für Musik und Theater i Rostock. Han har varit cellist i DR Radiosym- foniorkestret sedan 2002 och har varit solocellist i det flesta danska synfonieorkestrarna och även i Qatar Philharmonic Orchestra.Johan är en kompetent och mångsidig kammarmusiker som bland annat spelar med Zapolskikvartetten tillsammans med violinisten Tue Lautrup. Han har vunnit P2 ́s kammarmusiktävling två gånger med Det Kongelige Kapels Stråktrio och duon Krarup-Shirinyan. Johan har de senaste 10 åren haft ett tätt samarbete med filmkompositören Nikolaj Egelund och spelat in filmmusik till flera danska filmer däribland ”Jakten” som blev no- minerad til en Oscar.

Elin Jakobsson född 1991 i Gammelgarn på östra Gotland.
Har bott i Stockholm de senaste sex åren och studerat sång, bland annat fyra år på Stockholm Operastudio. I höst påbörjar Elin tre års studier på Operahögskolan i Göteborg.